Detta är det enklaste fredagstipset. När jag var liten åt min familj alltid fisk på fredagarna. Efter jobbet köpte pappa färsk fisk från fiskebåten Isabelle nere vid Nybrokajen. Piggvar, marulk, lake, gädda, torsk – allt beroende på fångst. Indra efterfrågade fiskrätter och den lättaste samt godaste är torsk med skirat smör och pepparrot.
Färsk torsk (kotletter ser man inte så ofta i vanliga affärer men all torsk fungerar) ta ca 150-200 gram per person
1 bit pepparrot
Riktigt smör
Citron
Potatis – tips är potatisen ”smått & gott” som säljs överallt.
Något grönt – sockerärtor, sparris eller babyspenat är heta tips
Sätt på potatisen med lite salt i vattnet.
Ta folie och gör ett luftigt paket innehållande: torsken, lite salt & peppar och lite pressad citron (häll en liten skvätt vitt vin om du redan har öppnat flaskan). Sätt in paketet i ugnen på låg värme (ca 100 grader). Titta efter 20 min och pilla lite med en gaffel. Den ska inte vara sladdrig eller jobbig att sticka i med en gaffel – låt den vara inne tills den är klar.
Skira (smält) smör i en kastrull
Skala och riv pepparroten fint. Om den är väldigt färsk (=stark) häll lite skirat smör så blir den mildare
Gör i ordning det gröna – sockerärtor kokas i saltat vatten några få minuter. Sparris ska koka lite längre – känn med potatissticka. Spenat kan man köra i en het stekpanna med en liten klick smör och lite pressad citron.
Glöm inte att dricka upp hela flaskan vin och njut.
Håller helt med. Fisk lagad rakt upp och ner. Sedan finns det förstås en del goda tillkrånglade rätter. Kalle har en paradrätt som vi alla älskar. Trevlig fredag. Kram
hallå där. det är inte fredag längre. det är lördag. vad ska man äta ikväll?