Min pappa har alltid gjort egen pesto – detta var långt innan alla caféer började misshandla all mat med burkpesto. För mig är pesto samma sak som sommarlov i Frankrike. På den tiden tänkte man inte så mycket på hur mycket vitlök man stank som om man tycker vitlöksandedräkt är lite jobbigt ta bara lite när du gör den!
Recept på superenkel pesto
1 kruka basilika
1 hackad vitlöksklyfta – viktigt är att smaka när man gör den. Tips: lättare att lägga till istället för att försöka ta bort
pinjenötter – om du har hemma.. annars kan man skippa
pressad citron
finriven parmesan
olivolja – vill du göra en slimmad variant ta lite vatten också
salt & peppar
Coolast är att göra den i en stor trämortel men om man inte är bosatt i Provence eller har gift sig och fått en mortel i bröllopspresent av Nico kan man göra den med en mixer/mixerstav. Finns ingen mixer så försök finhacka basilika, vitlök och nötter och mosa ihop så mycket du kan. Saften av basilikan smakar jättemycket. Blanda sedan i ost och häll i olja tills du tycker peston har en lagom konsistens. Smaka o ta i lite citron och salt o svartpeppar (inte mald).
Har ni gift er?
Är det en språkpolis som har hittat hit? Är du snäll kanske du kan få en mortel när du gifter dig.
Ska prova peston med min nyinhandlade mixerstav 🙂 Kan du inte komma hit till NYC och laga mat till mig? Puss!