Nu är det dags för receptet på VÄRLDENS GODASTE SEMLOR. Det är Karin R som gör dessa små underbara semlor och jag har ätit dem sedan jag föddes på matlagen. Karin har skrivit ner alla steg så nu ska jag baka semlor!

Små fina semlor

Karins små semlor

  • 50g jäst
  • 1/2 l mjölk
  • 60 sötmandlar
  • 12 bittermandlar (kan uteslutas)
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 200g smör
  • 2 dl socker
  • 4 tsk kanel
  • 4 tsk kardemumma
  • 16 dl vetemjöl
  1. Smula jästen i en bunke, strö över en nypa salt och lite socker så den löser sig.
  2. Rör om och häll i mjölken.
  3. Häll i det mesta av mjölet, sådär en 12-14 dl (svårt att säga exakt, jag brukar hälla direkt ur påsen) och kör i maskin eller för hand tills den är fast och släpper bunken.
  4. Jäs till dubbel storlek.
  5. Skålla och mal mandeln.
  6. När degen jäst upp tillsätter man socker, mandel, ägg, äggulor. det rumstempererade (inte smälta) smöret och kanelen och kardemumman.
    Arbeta degen smidig, tillsätt resten av mjölet, fast inte för mycket, den får ej bli för stadig som det står i Prinsessornas kokbok, men blank och smidig ska den vara.
  7. Jäs upp igen.
  8. Baka ut små runda bullar som får jäsa upp igen.
    Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 225 grader tills de fått fin färg.
  9. När jag gör i ordning semlorna gröper jag ur bullarna och blandar med riven mandelmassa och lite vispgrädde, sen fyller jag hålen och så på med vispgrädde. Lite florsocker i tesilen att strö på locket sen.
    Det var det hela tror jag. Kram Karin
Supergoda semlor

Supergoda semlor