Jag fortsätter på söndagsgrytatemat. Viveca lagade mycket grytor och eftersom jag mer eller mindre bodde hos familjen Järnland under många år skrev jag ner en av hennes klassiska Smålandsgrytor. Det var för övrigt denna grytan jag bjöd på när jag kläckte citatet ”grytan lagar sig självt” och Gabriel åt av misstag lite korv – sorry Gabriel!
Ingredienser – 6 personer
1 kilo grytbitar – gärna älg men nöt fungerar också
2,5 dl bristol cream – detta gör hela grytan
2-3 msk smör
1 msk grovmalen grönpeppar (gärna mortlad)
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl finhackad start kabanoss – eller annan stark korv
2 msk mjöl
4 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
2 msk soja
3 dl creme fraiche
2 dl syltlök – skippa om du inte gillar det
Svarta oliver
Strimlad röd paparika
Bryn köttet med lök, vitlök, korv och grönpeppar. När det fått yta pudra över mjölet och späd med bristol cream + vatten + bujong och soja. Låt det puttra under lock i 1-1,5 timmar.
När köttet verkar ganska mjukt häll i creme fraichen och koka 30 min till. Innan servering häll i syltlök, oliver och paprikan. Grytan smakar bäst med pressad potatis, rödvinbärsgelé, inlagd gurka (ALLTID mor Annas) och ett gott mustigt rödvin. Enjoy!
Jösses vad gott detta låter!
Hon/han där uppe har förlåtit både dig och mig för korvincidenten 🙂
Kan för övrigt hålla med om Bristol Cream – använde det själv i en kalvgryta i lördags…
Lagade denhär i helgen. Supergod!
Bristol cream är en väl bevarad 70/80-talshemlighet som jag tror många husmödrar har använt sig av.