Koka – Preppa – Rulla – Skära
Jerome (Nicos bror) lärde mig att göra sushi förra fredagen. Alla ingredienser (inte innehållet) fanns på Asian Market på Olof Palmes gata och det är en cool affär.
Ingredienser
- Sushiris
- Färdigblandad risvinägermix som hälls direkt på riset
- Sjögräsark till rullarna
- Rullmatta
- Japansk soja
- Inlagd ingefära
- Wasabi
Förslag på innehåll
- Lax eller tonfisk
- Räkor (stora frysta fungerar) & Crabsticks
- Purjolök, gurka, paprika
- Majonnäs eller philadelphiaost med färsk chili
- Avokado
1 KOKA. Det är svårast att få till riset. Jerome hade med sig en riskokare men vi lyckades ändå nästan överkoka riset. Först måste riset tvättas noga. Gör det i en bunke och byt vatten hela tiden. Riskornen ska vara kritvita.
Var noga med att följa anvisningarna för koktiden på påsen. När riset är klart ska det läggas upp på ett platt fat. Häll över risvinägermixen och försökt få det jämt. Ställ riset svalt – vi öppnade fönstret och lät fatet så där. Försök dra med en stor sked så att det blir svalt fort.
2. PREPPA. Purjolöken ska strimlas på längden. Gurkan och fisken ska också skäras i långa smala stänger. Avokadon ska gröpas ur och delas i båtar. Crabbsticks ska halveras på längden. Gör en röra av majonnäs och färsk chili.
3. RULLA. Ta en skål med vatten. Riset är väldigt klibbigt. Lägg sjögräsarket på rullmattan med ett lager gladpack emellan och täck arket med ett tunt lager ris. Spara ca 4 cm på den över delen av arket. Lägg ex. fisk, purjo, majonnäs, avokado på riset ca. 3 cm från riskanten. Innehållet ska ligga närmast den sidan där du sparade 4 cm. Ta mattan och börja rulla ihop rullen. Tryck lite lagom när du rullar. Gör några olika varianter med innehåll.
4. SKÄRA. Skär upp rullen med en vass kniv. Skölj kniven under rinnande vatten mellan varje bit. Det är kladdigt och lite svårt att skära. Lägg upp rullarna och doppa i japansk soja. Ha även ingefära och wasabi på bordet
shit vad gött…..blev sååååååå sugen. får unna mig på söndag =)
xoxo