Jag lagade detta receptet när Johanna fyllde 30 i början av december. Vi var ganska många personer och det är ett jättebra recept för nästan allting görs i ugnen. Tips: kycklinglårfilé är både billigare och saftigare än bröstfilén så testa det.
Ingredienser 4 per
900 g kycklinglårfilé
1 paket fetaost
Potatis
Morötter
Palsternacka
Rödlök
Jordärtskockor (om det är säsong)
Ruccolasallad
Svarta goda oliver
Kall sås:
Turkisk yoghurt – 2,5 dl
Fransk senap – 1 msk
Vitlök – 1/2 klyfta
Honung – 1-2 tsk
Skala och skär alla rotfrukter & lök i lika stora delar. Koka potatisen separat i 5 min i saltat vatten och häll av. Blanda potatis med de andra rotfrukterna på en stor plåt, salta, peppra och blanda runt allting med olivolja.
Gnid in skinnet på kycklingen med torkad timjan och lite olivolja. Lägg kycklingen ovanpå rotfrukterna och grädda allting i 175-200 grader i ca 40 min. Se till att röra runt under kycklingen så grönsakerna får lite färg. I slutet kör lite grill om det behövs så att skinnet får färg och blir knaprigt.
Gör den kalla såsen: blanda allting i en skål och smaka av med salt och peppar
När kycklingen är klar (testa att skära lite i den) ta ut hela plåten och strö över ruccolablad, smulad fetaost och de svarta oliverna. Har du färska kryddor (timjan eller rosmarin) lägg på dessa också. Servera tillsammans med den kalla såsen och gott bröd.
Jag var där och kan intyga att det var en satans god middag. Möjligen bör du även lägga ut recept på den där lingonrelaterade saken som Maja fixade till efterrätt…