Är hemma hos mamma och vi har just ätit en väldigt god ugnsbakad lax. Laxen blir saftig när den tillagas i såsen i ugnen.
Ingredienser:
Laxfilé
Grädde
Vitt vin
Hackad lök (Scharlottenlök eller rödlök)
Tomatpuré
Buljong (fisk eller grönsaks)
Cayennepeppar
Värm ugnen till 200 grader. Hacka löken och fräs den i en kastrull. Häll på ett glas vin (ca 1,5-2 dl) och låt alkoholen koka bort. Häll på grädde (ca 3 dl) och en 1/4-halv buljongtärning. Jag brukar smaka av så det inte blir för salt och det bara smakar buljongtärning.
Låt såsen koka ihop ordentlig och smaksätt med peppar, cayennepeppar och lite tomatpuré. Smaka hela tiden av såsen. När du är nöjd med den lägger du laxfiléerna i en form, salta o pepprar lite och täck fisken med såsen.
Ställ in formen i ugnen i 10-15 min och skär sedan lite i laxen för att se att den är klar. Servera med ris eller pressad potatis. Vi åt tomat och mozzarellasallad till och drack ett väldigt gott vin som jag verkligen kan rekommendera.
Bra blogg, synd med så få uppdateringar. Vad hette vinet?
Hej o tack Alex!
Jag jobbar på att skriva oftare… skrev ett inlägg idag på flyget till Oslo. Vinet heter 30 miles Semillon Chardonnay Muscat 2009 (nr 6292) och är faktiskt en baginbox som bara kostar ca 190 kr. Mamma som inte alls gillar billiga vita viner gav det väl godkänt. Gillar druvcombon!
Lyckades se detta preciiiis innan jag gick in på Coop. Asgott! och enkelt.