Massor av skalade räkor, sherry, krossade tomater och en skvätt grädde = Pappas räksås. Knepet är att man ska koka skalen i sherryn för att få ut maximal smak i såsen.
Anna (min moster) önskade att jag skulle skriva om pappas räksås som han alltid lagade när kusinerna från Västervik hälsade på. Cirkus Wasmuth kom ofta på fredagskvällen så receptet passar bra idag.
Ingredienser
- 500 gram frysta räkor – får inte vara färdigskalade
- 1/2 dl sherry
- 1/2 burk krossade tomater
- schalottenlök
- vitlök
- grädde (matlagnings eller visp)
- lite hummer eller fiskfond
Skala räkorna och lägg alla skalen i en kastrull med lite smör och häll på sherryn och fond och låt det koka ordentligt. När skalen är genomskinliga (efter ca 5 min ) sila av vätskan och spara den. Fräs schalottenlök och lite hackad vitlök och häll på tomaterna – häll i räkfonden och smaka om det behövs mer salt. Smaka även av med citron och kanske mer sherry och låt det koka ihop. Ha i grädden så att såsen blir ljusrosa och avsluta med att precis innan ni ska äta lägga i räkorna. Är det med tagliatelle och ett gott vitt vin!
Vilket vin passar bäst till räkorna? undrar Ramonas pappa som tycker att du har gjort en jättefin webbplats. Ska ge mig på några av de andra rätterna vad det lider.
/Per
prövade med motown o ett glas chablis. klockrent!