Min rädsla för att baka kommer från min totala okunskap att följa ett recept. Jag har FÖRSÖKT så många gånger – och så många gånger blir det bara fel. Väldigt fel. Ett starkt minne är en päronkaka som råkade bli rök. Köttsaft hade droppat från pappas lammstek ner i ugnen och jag tänkte lite naivt att varmluftsugnar alltid ryker så mycket… Resultatet blev en päronkaka med en distinkt smak av kolrökt lammstek. Men men – nu har det gått 15 år så jag gör ett nytt försök. Jag ska baka igenom mig några klassiker så får vi se hur det går!
Lektion 1 Karins semlor
Nu är det dags för receptet på VÄRLDENS GODASTE SEMLOR. Det är Karin R som gör dessa små underbara semlor och jag har ätit dem sedan jag föddes på matlagen. Karin har skrivit ner alla steg så nu ska jag baka semlor!
Ingredienser
50g jäst
1/2 l mjölk
60 sötmandlar
12 bittermandlar (kan uteslutas)
1 ägg
2 äggulor
200g smör
2 dl socker
4 tsk kanel
4 tsk kardemumma
16 dl vetemjöl
- Smula jästen i en bunke, strö över en nypa salt och lite socker så den löser sig.
- Rör om och häll i mjölken.
- Häll i det mesta av mjölet, sådär en 12-14 dl (svårt att säga exakt, jag brukar hälla direkt ur påsen) och kör i maskin eller för hand tills den är fast och släpper bunken.
- Jäs till dubbel storlek.
- Skålla och mal mandeln.
- När degen jäst upp tillsätter man socker, mandel, ägg, äggulor. det rumstempererade (inte smälta) smöret och kanelen och kardemumman.
Arbeta degen smidig, tillsätt resten av mjölet, fast inte för mycket, den får ej bli för stadig som det står i Prinsessornas kokbok, men blank och smidig ska den vara. - Jäs upp igen.
- Baka ut små runda bullar som får jäsa upp igen.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 225 grader tills de fått fin färg. - När jag gör i ordning semlorna gröper jag ur bullarna och blandar med riven mandelmassa och lite vispgrädde, sen fyller jag hålen och så på med vispgrädde. Lite florsocker i tesilen att strö på locket sen.
Lektion 2 Majas Blåbärsscones
Jag har fått detta receptet av min bästa vän Maja – vi firar 15 år i år och har redan bestämt att vi ska ha fest för att fira vårt Kristallbröllop!
2 dl havregryn
3 dl mjöl (hälften vete, hälften graham eller bara vete)
1/2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör –
2 dl vaniljyoghurt (eller vanlig fil/yoghurt beroende på hur söta man vill ha dem)
1 dl frysta blåbär
Blanda alla torra ingredienser – detta är för att undvika bikarbonat & bakpulverklumpar som jag fick med kokusmuffinsen.
Smula ner smöret – kan bli kladd om smöret är för mjukt…
Tillsätt yoghurt och blanda snabbt ihop till en smetig deg.
Häll till sist i de frysta blåbären.
Ta ut 8 scones med hjälp av två skedar – ja det blir kladd! Doppa dessa i ca 1/2 dl socker och lägg på plåt. Ta typ en bakduk/ugnsduk kolla in denna bakblogg så fastnar de inte. Det finns en rolig historia om min pappa och mamma men jag kommer inte ihåg allt. Kontentan var att pappa inte fattade att man skulle återanvända ungsduken och slängde den medan mamma inte kunde fatta vart alla nya hon köpte tog vägen… haha hon kan nog berätta bättre själv!
Grädda 12-15 minuter i 225 grader!
Lektion 3 Krämiga kokosmuffins
Mamma min önskade recept på muffins och eftersom jag absolut inte hade någon aning om hur man gör en muffin så fick jag låna Majas fina muffinsbok. Mamma och Nico (o även jag själv) är galna i kokos så det var inte så svårt val – Krämiga kokosmuffins. De korrekta stegen från kokboken skrivs i kursiv stil…
Ingredienserna är:
90 g smör – rumstempererat
0,5 dl kokosmjölk
1,25 dl socker
2 ägg
1 2/3 vetemjöl (extra fint står det men jag hade bara vanligt)
1 tesked bakpulver
1 dl riven kokos
skalet av en riven lime
2 matskedar mjölk
Garnering
150 g cream cheese
3/4 dl florsocker
2 tsk limesaft
1 dl kokosflingor
Jag har gasspis så det är lite trixigt med grader och vilka steg man ska ha på ugnen. Nico googlade och sa att 180 grader = någonstans mellan steg 3 och 4. Muffinsarna ska vara inne i 17 min. Jag tog mitten av ugnen för det stod ingenting om det.
Blanda smör, socker och koksmjölken till den fluffig ljus smet. Jag försökte fuska lite eftersom jag inte orkade vänta på att smöret skulle bli mjukt men det kan jag INTE rekommendera. Antingen så blev det konstigt med kokosmjölken eller så var det något annat – men smeten blev som grädde när man vispar för länge (smör med vatten) – inte ljus och fluffig! Jag försökte rädda genom att värma lite i mikron så då smälte det i alla fall ihop men det blev väldigt rinnigt.
Vispa i äggen. Rör sedan ner mjöl och bakpulver. Tillsätt kokos, limeskal och mjölk. Helt ärligt så låter det det väldigt lätt men eftersom min smet var rinnande smör med socker i botten så var det svårt att få allting blandat. Tips som jag vet men inte gjorde är att man ska blanda de torra sakerna först, dvs mjöl, bakpulver och kokos. Jag lyckades få bakpulverklumpar – insåg det när jag hällde upp smeten i formarna.
Enligt receptet ska man skeda över smeten i muffinsformarna. För mig var det bara att hälla. Muffinsformarna ska stå i en metallform annars blir de inte höga och fina. Jag lånade Majas form och rotade fram gamla bullformar med leopardmönster som jag fått av henne för 5 år sedan i present. Jag vet inte om det var att muffinsarna blev förnärmade av att bo i bullformar eller om det var att bakpulvret inte blandades eller att smöret var smält men höga och fina blev de INTE.
Blanda cream cheese, lime och florsocker. Ringla över glasyren och strö över kokosflingorna. Mina muffins blev inte så fluffiga och höga men faktiskt väldigt goda. Mammas kommentar när hon såg dem var – Hanna du vet att man ska ha bakpulver i… Dock fick jag just ett sms där det stod att de var supergoda!
Senaste kommentarer