Franska klassiker blir temat för veckan och idag blir det Fransk lökpaj. Vi hade stora släktkalas när jag var liten och då brukade pappa ofta fixa buffé och där hade lökpajen en självklar plats. Jag älskar denna pajen som dessutom är svingod att äta dagen efter. Jag kanske har lite väl starka minnen, hur många 8-åringar kan komma ihåg hur de älskade en paj? Men jag kanske inte heller var det smalaste barnet…
Ingredienser
Pajdeg
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
125 g kallt smör
3 msk vatten
Fyllning
6 grovt hackade lökar
50 g smör
2 ägg
1 dl ”kaffegrädde” står det i receptet från tidigt 80-tal men ta 0,5 dl mjölk och 0,5 dl grädde
2 dl riven ost
Gröna oliver med paprikor i
Pajdegen
Jag tror att det numera finns färdig pajdeg om du inte orkar göra egen – annars är det väldigt lätta att göra. Tärna det kalla smöret och lägg i en bunke med mjölet och ”nyp” sönder smöret så det blandas med mjölet. Häll i vattnet och samla smulorna till en boll. Ställ i kylen när du gör fyllningen.
Fyllningen
Hacka köken och fräs den sakta i smöret. När löken är genomstekt låt den svalna lite och blanda sedan lök, ägg, kaffegädde, 1 dl ost, salt och peppar i en bunke.
Pajskalet
Tryck ut smulorna i en pajform (gör man dubbel sats kan man göra den i en långpanna). Ta en gaffel och gör små hål i pajdegen innan du gräddar den i 225 grader i 10 min.
Slutligen
Häll i lökfyllningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med resten av osten (1 dl) och garnera hela pajen med skivade gröna oliver. Det ska vara burkoliver med paprikor i. Grädda pajen i 30 min i 225 grader.
Servera med grönsallad.
Så gott!
Mamma brukar ha i ansjovisfiléer, då smakar den som janssons och bli lite mer svensk, men oh så god!
HUNGRIG. De blir paj ikväll! (dock med köpt deg med all spontanitet…) Fint tips!
Lökpaj är nåt som är riktigt gott! Det som Indra skriver är nåt som jag också kan rekommendera, riktigt gott!
Det luktar så gott i huset, jag lagar lökpajen och väntar hem Jim plus en vän. Härligt Hanna Tack för matbloggen…