Ikväll är det fredagsfisk som gäller. Vi ska äta hummer & räkor med olika små röror som man doppar i. Till detta ska jag överraska Nico med är ett recept från Pontus Frithiof som Johan har lärt mig. Caroline & Stefan kan också intyga att soppan är underbar. Så god att de fick låna receptet och aldrig lämnade tillbaka det 😉
Skala och hacka färsk ingefära, hacka även vitlök, citrongräs och röd chili och fräs i ganska mycket olja någon minut.
Lägg i ett par hela limeblad i kastrullen med kryddfräset. Limeblad säljs antingen vid vanliga kryddorna eller vid asiatiska delen i affären. Om de redan är smulade ta lite mindre för de ger väldigt mycket smak då.
Tillsätt hummer/skaldjurfond (gärna riktig fryst från fiskaffär – Johans anmärkning). Det går bra med hummerfond på flaska men tänk på att ta vatten också och inte bara koncentratet.
Tillsätt lika delar morotsjuice och vanlig kokosmjölk (inte lätt) och låt sjuda en stund.
Sila bort alla kryddor och häll i en ny kastrull. För att kunna vispa upp ett snyggt skum innan soppan serveras häll i en skvätt mjölk och kör med en mjölkvisp (om du har annars fungerar vanlig också). Smaka av med peppar, salt och tabasco. Dock kommer det starka efter ett tag så inte för mkt tabasco.
Lägg i några skalade räkor i botten på tallriken innan servering (alt kräftstjärt, men inte kokad i dill!) och slå på soppan. Aaaa jag längtar till kvällen och denna soppa!
Tack Agnes! Vi ses snart, kram
Mums va gott det ska bli med X:ets soppa! Nåväl du fick ju äta med ögonen hos mitt ex på ”Halv åtta hos mig” så det är väl ok. Ses snart!
Hej gumman,
Vilken härlig blogg!! Visste inte att du var en sån stjärna i köket. Ledsen för receptet, vet inte var det har tagit vägen.. glad att jag har fått det igen!
Vi ses snart!
Kram
Hej Hanna! Sökte efter ett Nyårs recept och hitta din blogg. Jag och min man fastnade för fredagshummer & underbar lyxig räksoppa. Skulle du kunna hjälpa oss med receptet när det gäller fördelningen av ingredienserna.
Mvh
Johanna och Fredrik
Hej Johanna & Fredrik,
Inser att nyår redan har passerat men ni kanske vill testa soppan någon annan kväll.
Det är svårt att säga hur mycket av varje krydda man ska ha – det beror lite på hur stark man vill ha den. Jag tar en ”vanlig” knöl med färsk ingefära som jag skalar och hackar. 2-3 citrongrässtänger, 1-2 vitlöksklyftor, 0,5 röd chili och smaka den gärna så ni vet hur stark den är. Det är lättare att tillsätta lite chilipulver/cayennepeppar i slutet om ni vill ha en stark soppa.
Hoppas soppan blir bra, den brukar alltid smaka lite olika men det är bara att testa er fram 🙂
Hanna