Grillad lax med skaldjurssås

Grillad laxfilé med grillade och frästa grönsaker och en krämig skaldjurssås är dagens middagstips.

Ingredienser
Laxfilé eller laxkotlett
Frysta eller färska räkor med skal
Purjolök
Squash
Broccoli
Grädde
Hummer/fiskfond

Börja med att skala räkorna. Är de frysta skålla dem först med hett vatten se här. Skaldjurssåsen kan varieras beroende på vilka skaldjur du gillar. Pappa lärde mig att använda räkskalen som grund till såser. Lägg skalen i en kastrull med lite smör och lite vatten (testa även med vitt vin eller en svätt sherry eller cognac) och låt det fräsa ordentligt.

Fräs skalen för att få ut smaken

När skalen är vita/genomskinliga sila av och behåll fonden. Spä ut med mer hummer eller annan fiskfond om det behövs och häll på lite grädde, salt och peppar – koka ihop!

Fräs purjolöken

Grilla squashen

Skär ringar av purjolöken och fräs i en varm panna. Skär skivor av squashen och grilla. Koka/ånga broccolin 2 min och häll av. Grilla laxen (vill du inte att det ska lukta fisk i hela lägenheten kan du baka den i ugen i ca 7-10 min)

Grilla laxen

Servera laxen med grönsakerna, såsen och toppa med räkorna!