Helstekt majskyckling späckad med kryddor, bacon och svamp är ett lite pilligt recept men resultatet blir en väldigt saftig och smakrik kyckling.
Ingredienser till 6 per
2 hela majskycklingar
1 knippe bladpersilja
1/2 knippe färsk dragon
1/2 planta gräslök
100 gram smör
1 vitlöksklyfta
100 gram champinjoner
2 finhackade schalottenlökar
1/2-1 dl fromage blanc (typ gräddfil)
100 gram bacon
1 pressad citron
Salt & peppar
Sätt ugnen på 160 grader. Det är viktigt att det inte är för varmt för då kan skinnet spricka.
Mixa de blancherade kryddorna och rumstempererat smör i en mixer.
Blanda kryddsmöret med finhackad bacon, finhackad gräslök, svampfräset, juicen från en citron samt gräddfilen. Var försiktig så att blandningen inte blir för rinnig så tillsätt lite gräddfil i taget.
Nu kommer det som är lite pilligt. Börja med att salta inne i kyckligen. Lägg all fyllning i en spritspåse (har du ingen så ta en vanlig fryspåse som du klipper av hörnet på). Försök fördela fyllningen mellan skinnet och köttet på kycklingen utan att ha sönder skinnet. Ju mer och bättre du sprider ut det överallt ju mer smak kommer kycklingköttet att få.
Lägg kyckligen i en ugnsfast form och låt den vara inne i 1 timme och 15 minuter. Låt kyckligen svalna lite innan du skär upp den. Till detta kan du servera ugnsrostad potatis och en enkel sås.
Såsrecept:
Ta en schalottlenlök fräst i 3 msk smör. Häll på 3 cl sherryvinäger och reducera ner i pannan. Tillsätt sky från kycklingen och en skvätt vispgrädde. Låt det koka och tillsätt lite smör innan servering. Salta och peppra.
Blanchera persilja och dragon i kokande vatten i 30 sekunder. Häll av och kyl ner genast så att kokningen avstannar.
Stek finhackad schalottenlök, finhackad svamp och vitlök i smör och viktigt är att det blir mjuk men inte brynt.
Senaste kommentarer