Moussaka på mitt sätt

Moussaka har seglat upp som en favorit här hemma (obs EJ travtips även om man kan tro det). Jag har hittat på detta själv och det är säkert inte en ”äkta” grekisk moussaka men så får det vara. Jag brukar stoppa i lite vad som finns hemma i kylskåpet i denna köttfärsgratäng.

Ingredienser 3 portioner:

1 aubergine
500 gram köttfärs
1/2 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 mozzarellaostar
1 stor gul lök
Salt & Svartpeppar
Tomater
Grädde
Timjan

Lite extra om man vill
Svarta kalamataoliver
Fetaost
Squash

Börja med att göra en köttfärssås av stekt lök, köttfärs, krossade tomater, tomatpuré, kryddor och svarta oliver. Låt den koka ihop och smaka av ordentligt.

Skiva mozzarella

Skiva auberginen i 1/2 cm tjocka skivor och salta båda sidorna. Saltet drar ur vatten ur auberginen så torka bara av vattnen med lite hushållspapper. Skiva mozzarella och tomater.

Täck botten med auberginer och ett lager köttfärs

Häll lite olivolja i botten på en ugnssäker form och lägg ett lager auberginer i botten. Jag gillar inte béchamelsås så jag använder vanlig grädde istället för att göra auberginerna mjuka. Häll på grädde och sedan ett lager köttfärssås. Lägg på fetaost eller den ost du gillar.

Varva auberginer och köttfärs

Slå på en skvätt grädde direkt på auberginerna

Lägg sista lagret

Toppa med mozzarella och tomater

Grädda i ca 30 min i 180 grader

Gör en dubbel sats för dagen efter smakar den super… Servera med en grönsallad och ett glas rödvin.