Kanske en av de onyttigaste efterrätterna men också kanske en av de absolut godaste – pannacotta baby!
Ingredienser för 6 per:
- 5 dl vispgrädde – finns inga genvägar om man vill nå bästa resultat
- ca 1/2 dl strösocker – smaka av så att det inte är för lite
- en skvätt Amaretto
- 2 uppblötta gelatinblad
- 1 vaniljstång
- frysta bär – hallon är gott men ta de du gillar bäst
Koka upp grädden i en kastrull och låt den reduceras ner ordentligt. Riktig äkta pannacotta görs inte med gelatin utan där låter man grädden sjuda så länge att den tjocknar av sig själv.
Blanda i socker och amaretton i grädden medan den kokar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de blir helt sladdriga och mjuka.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med knivspetsen. Många häller i vaniljen direkt men när grädden kokar länge så försvinner mycket av smaken så ha tålamod och vänta lite med fröna. Släng i själva stången och låt den koka med.
När grädden har sjudit i ca 15 min häll i vaniljfröna, låt det koka upp och ta av kastrullen från värmen. Smält ner geletinbladen ett i taget och rör ordentligt.
Ta några glas som du gillar (champangeglas eller små skålar) och skölj ur med varmt vatten. Häll sedan i pannacottasmeten. Antingen kan du har bär i botten på glasen eller så väljer du att lägga dem ovanpå. Ställ in pannacottan i kylen i minst 2-3 timmar. Vänta att lägga bär på tills den har stelnat ordentligt.
Jag testade att ha frysta hallon i botten och gjorde en hallongelé som en spegel på toppen.
Hallongelén: ta lite frysta hallon och koka upp med lite amaretto – mixa med stavmixer och häll i ett halvt uppblött gelatinblad. Jag gjorde lite på en höft prova er fram med gelatin vs. hallon. När pannacottan har stelnat något lägg försiktigt ett tunt lager med den nygjorda hallongelén (den ska fortfarande vara rinnande) och ställ sedan in allt i kylen.
avslöja inte mitt hemliga recept!!! NEEEEJ Min farfarsfar kokade det i sin hjälm till sina kompisar i skyttegravarna i Verdun!!