En längtan efter sommaren

Ostron öppnade av en fransman

Nu är det dags att promota en närliggande fiskaffär så den inte försvinner! På Borgmästargatan har det i alla tider funnits en fiskaffär – när jag var liten var det Westers Fisk och numera heter den Grönvalls (hittar tyvärr inte någon hemsida). Nico handlade hummer och ostron där och ägarna var väldigt trevliga och allting smakade topp.

Ostron

Oöppnade Ostron

tvätta ostron

Viktigt att tvätta ostronen innan de öppnas

När du tvättar ostronen ska du inte dränka dem utan snabbt skrubba av skalet.

Måtta rätt på ostronet

Måtta 1/3 från toppen på ostronet - där ska du sätta in kniven


Här gäller det att skära av muskeln inne i ostronet så att det går att öppna. Skär/vicka fram och tillbaka med kniven utan att göra ingångshålet större.

Öppna ett ostron

Bänd försiktigt upp skalet


Skrapa försiktigt ner det som eventuellt fastnat på översidan av ostronskalet. När du är proffs kommer allting alltid stanna på rätta sidan!

Öppet ostron

Så enkelt var det att öppna ostronet

lukta innan du äter ostronet

Lukta innan du äter ostronet

Häll bort havsvattnet inne i ostronet och lukta på det – det ska bara lukta hav och inget annat! Ställ de öppnade ostronen i kylen i 30 min. Under den tiden kommer ostronet släppa ut ”nytt” vatten och det är det vattnet som smakar gott. Bon Appétit!