Räksallad med basilikasås

Räksallad med basilikasås

Räksallad med avokado och fetaost är supergott och nyttigt, ett perfekt alternativ i den tillfälliga sommarhettan!

Recept för 4 personer

Frysta räkor 1000 g – ICA’s egna märke är bra och billigt
2 mogna stora avokados
Fetaost
Manchegosallad eller annan god bladsallad
Mogna tomater

Basilika dressing
1 kruka basilika
Riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
2,5 dl gräddfil eller crème fraiche

Räksalladen är ganska enkel att slänga ihop. Om räkorna fortfarande är frysta har jag världens bästa tiningknep. Tvätta ur diskhon och häll ut alla räkor i botten. Koka upp vatten och häll över räkorna. Se till att proppen inte för du vill inte att räkorna ska få bada i det heta vattnet utan de ska bara få en chockvarmdusch. Upprepa med en ny omgång hett vatten om de fortfarande känns hårda. Skala alla räkor och lägg upp i en skål.

Basilikadressingen är en supersås (tack Caroline Persson som har lärt mig den) som kan ätas till kött och fågel också men den är även god som en fetare salladsdressing. Plocka alla basilikablad och mixa med en stavmixer eller liknande. Har du ingen mixer så finhacka basilikan ordentligt. Riv parmesan fint (ca 1,5-2 dl). Blanda nu basilikahacket, parmesanen, gräddfilen/crème fraichen och pressa i lite vitlök efter smak. Ha även i svartpeppar, lite citron om du har och en liten skvätt olivolja.

Lägg upp salladen på tallrikar och garnera sedan med avokado, tomater och lite smulad fetaost. Toppa med mycket räkor och en citronskiva. Klart!!