Räksallad med avokado och fetaost är supergott och nyttigt, ett perfekt alternativ i den tillfälliga sommarhettan!
Recept för 4 personer
Frysta räkor 1000 g – ICA’s egna märke är bra och billigt
2 mogna stora avokados
Fetaost
Manchegosallad eller annan god bladsallad
Mogna tomater
Basilika dressing
1 kruka basilika
Riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
2,5 dl gräddfil eller crème fraiche
Räksalladen är ganska enkel att slänga ihop. Om räkorna fortfarande är frysta har jag världens bästa tiningknep. Tvätta ur diskhon och häll ut alla räkor i botten. Koka upp vatten och häll över räkorna. Se till att proppen inte för du vill inte att räkorna ska få bada i det heta vattnet utan de ska bara få en chockvarmdusch. Upprepa med en ny omgång hett vatten om de fortfarande känns hårda. Skala alla räkor och lägg upp i en skål.
Basilikadressingen är en supersås (tack Caroline Persson som har lärt mig den) som kan ätas till kött och fågel också men den är även god som en fetare salladsdressing. Plocka alla basilikablad och mixa med en stavmixer eller liknande. Har du ingen mixer så finhacka basilikan ordentligt. Riv parmesan fint (ca 1,5-2 dl). Blanda nu basilikahacket, parmesanen, gräddfilen/crème fraichen och pressa i lite vitlök efter smak. Ha även i svartpeppar, lite citron om du har och en liten skvätt olivolja.
Lägg upp salladen på tallrikar och garnera sedan med avokado, tomater och lite smulad fetaost. Toppa med mycket räkor och en citronskiva. Klart!!
Basilikasåsen är så sjukt god!
Tack Hanna för sommartipset. Salladen blev supergod i Västervikshettan. Somriga kramar från oss!
Hanna! Vad kul att du är tillbaka :). Träffade Bella i Waterloo och undrade varför bloggen låg på is, så jag är glad för att ert kök är färdigt. Jag provar såsen till grillad fisk ikväll!
Trevlig sommar!
Hej! Jag tänkte laga den här rätten idag, till min mamma som precis fyllt år, och undrar bara om du tror att det blir gott om jag häller på valnötter i mindre bitar?