Boeuf Bourgignon måste få koka länge för att den ska bli god. I korta drag är det kött som kokas i vin. Har du ingen järngryta så ta en vanlig stor kastrull. Det tar lite tid att hacka ingredienser men när allt ligger i grytan behöver du bara röra lite då och då. Farmor gör alltid denna grytan från Carl Butler kokbok.
Jag bjuder på ett töntigt citat som jag klämde ur mig för 10 år sedan (ehh jag var 20) – Det är jäääätteenkelt, grytan lagar ju sig själv, well it does.
1 kilo grytbitar – ibland finns det färdiga paket med grytbitar men fransyska eller högrev är samma sak så ta en bit och skär själv ca 3×3 cm bitar. Färdigpaketens bitar brukar vara stora så dela dem – det blir godare
1 paket bacon – skär det i smala bitar typ Carbonarastyle
1 morot skala och skär 1 cm skivor
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 paket smålökar – ca 15 st. Ibland heter de steklök ibland smålök och finns inte det ta små schalottenlökar (kanske inte 15 st)
En ask med champinjoner – är de stora dela i 4 delar annars låt de vara
4 dl rödvin – bag in box som har varit öppen ett tag fungerar
1 matsked tomatpuré
Torkad timjan, 1 lagerblad, salt & peppar, 1 matsked mjöl
Stek köttbitar väldigt kort i en stekpanna. De ska bara ha en stekyta runtom för att inte all köttsaft ska rinna ut, inne ska de vara rååååa. Ta lök och bacon o stek det i grytan så det får färg. Släng i moroten och köttet och blanda allting. Strö över mjöl och försök att få det överallt och inte klumpar. Häll sedan i vin, tomatpuré, vitlök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan koka upp och sänk värmen så att det bara bubblar väldigt sakta i 2 timmar.
Nu lagar sig grytan själv. När det är 40 min kvar brukar jag koka löken hel men skalad i 5 min i saltat vatten och sedan steka den med svampen. Häll i lökarna och svamparna i grytan och koka allt tillsammans den sista halvtimmen. Ta en köttbit och smaka att köttet känns mört och lätt att tugga. Är det inte det låt det koka längre. Man måste inte äta grytan direkt, den blir bara godare ju längre den får stå och gosa ihop sig.
Servera med pressad potatis, vanlig kokt potatis eller ris. Enkelt att impa på svärföräldrar eller en ny dejt.
UNDERBART! Man tackar! ska försöka mig på den imorn kväll! kärlek i mängder!
Ett litet tips: Om gryan får stå i ugnen på 100 grader förhöjs smaken!
Tack Eva-Lii! Farmor brukar också säga det men jag har faktiskt aldrig provat det – får göra det nästa gryta 🙂
Jag låter också mina beufar stå lääänge på låg värme i ugnen – ursmarrigt! Mamma brukar låta den stå på superlåg värme över natten.
Nu, Hanna kommer min önskan. Lammracks – hur fasiken får man till dem hemma? Många restauranger serverar utsökt lamm – men det smakar aldrig riktigt lika bra hemma… Jag vill ha den grillade smaken.
Det förvånar mig ofta att så många inte tycker om själva lammsmaken. De måste ha haft en dålig upplevelse någon gång. Lamm är ju fantastiskt!
Just det, du har en award att hämta på min blogg. puss
Jag var med på en middag där såväl gryta som citatet ”en gryta lagar sig själv…” serverades. Såväl gryta som citat levererades av en viss Hanna. Grytan var god, men middagen slutade inte bra…
Därav; ”En gryta kan ställa till mer än den smakar…”