Boeuf Bourgignon måste få koka länge för att den ska bli god. I korta drag är det kött som kokas i vin. Har du ingen järngryta så ta en vanlig stor kastrull. Det tar lite tid att hacka ingredienser men när allt ligger i grytan behöver du bara röra lite då och då. Farmor gör alltid denna grytan från Carl Butler kokbok.

Jag bjuder på ett töntigt citat som jag klämde ur mig för 10 år sedan (ehh jag var 20) Det är jäääätteenkelt, grytan lagar ju sig själv, well it does.

1 kilo grytbitar – ibland finns det färdiga paket med grytbitar men fransyska eller högrev är samma sak så ta en bit och skär själv ca 3×3 cm bitar. Färdigpaketens bitar brukar vara stora så dela dem – det blir godare

1 paket bacon – skär det i smala bitar typ Carbonarastyle
1 morot skala och skär 1 cm skivor
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 paket smålökar – ca 15 st. Ibland heter de steklök ibland smålök och finns inte det ta små schalottenlökar (kanske inte 15 st)
En ask med champinjoner – är de stora dela i 4 delar annars låt de vara
4 dl rödvin – bag in box som har varit öppen ett tag fungerar
1 matsked tomatpuré
Torkad timjan, 1 lagerblad, salt & peppar, 1 matsked mjöl

Stek köttbitar väldigt kort i en stekpanna. De ska bara ha en stekyta runtom för att inte all köttsaft ska rinna ut, inne ska de vara rååååa.  Ta lök och bacon o stek det i grytan så det får färg. Släng i moroten och köttet och blanda allting. Strö över mjöl och försök att få det överallt och inte klumpar. Häll sedan i vin, tomatpuré, vitlök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan koka upp och sänk värmen så att det bara bubblar väldigt sakta i 2 timmar.

Nu lagar sig grytan själv. När det är 40 min kvar brukar jag koka löken hel men skalad i 5 min i saltat vatten och sedan steka den med svampen. Häll i lökarna och svamparna i grytan och koka allt tillsammans den sista halvtimmen. Ta en köttbit och smaka att köttet känns mört och lätt att tugga. Är det inte det låt det koka längre. Man måste inte äta grytan direkt, den blir bara godare ju längre den får stå och gosa ihop sig.

Servera med pressad potatis, vanlig kokt potatis eller ris. Enkelt att impa på svärföräldrar eller en ny dejt.