Trattkantareller, en skvätt sherry och lite grädde är mer eller mindre det du behöver för att göra en svampsoppa som både fungerar som förrätt och huvudrätt.

Ingredienser:
200-400 g trattkantareller
1 scharlottenlök
2,5 dl Grädde
0,5 dl sherry
Fond (vilt, kalv eller ox)
Tomatpuré (kan skippas om du inte har det hemma)
Gorgonzola

Tillbehör:
Krutonger
Bacon
Gräslök

Om du har färsk svamp så kan du hacka den i mindre bitar och fräsa tillsammans med scharlottenlök och lite smör. Häll sedan på sherryn, låt alkoholen koka bort och sedan på med fond, vatten och grädde. Måtten är ca så smaka av! Ha även i svartpeppar, lite tomatpuré och låt allt koka ihop.

Strimla bacon och knaperstek den i en panna. Rosta vanligt rostbröd och skär krutonger. När baconet är klart, lägg det på lite papper men spara fettet och släng i brödkrutongerna i pannan och stek på låg värme tills de är fint färgade o knapriga. Det fungerar även att steka brödet i smör om du inte gillar bacon.

Hetta upp soppan (vill du få fint skum på dem så ta en mjölkvispare och kör på ytan) smält i lite gorgonzola efter smak och servera i varma skålar. Toppa med bacon, krutonger och lite hackad gräslök. Smaklig spis!